Lichte modus : Donkere modus :
Dune du Pilat
Dune du Pilat dans le Bassin d'Arcachon
Beschikbaarheid & Reservering
Annuleren

Bent u al klant? Klik hier

Open van 00/04/2021 tot 01/10/2021

Dune du Pilat : La dune du Pilat

Embleem van de regio

De Pilat duin, op 25km van de camping

Pilat of Pyla ?

Hoewel de Dune elk jaar meer dan 2 miljoen bezoekers ontvangt, kennen maar weinig mensen de juiste spelling. Moet men Dune du Pilat of Dune du Pyla schrijven? Het antwoord kon niet eenvoudiger zijn: Dune du Pilat, van het Gasconse woord Pilàt, "hoop", "heuvel". Pyla verwijst naar de badplaats die aan de duin grenst, Pyla-sur-Mer.

La dune du Pilat
De hoogste duin van Europa
De hoogste duin van Europa

De hoogste duin van Europa

Gelegen aan de ingang van het bekken van Arcachon, in de gemeente La Teste-de Buch, staat de Dune du Pilat trots als de hoogste duin van Europa. Met zijn 60 miljoen m3 zand is hij 2,9 km lang en 616 m breed. Afhankelijk van het jaar varieert de hoogte tussen 100 en 115 m hoog (102,5 m in 2020).

Het is ook het enige beweeglijke duin dat onder invloed van de heersende wind en de getijden 1 tot 5 m per jaar landinwaarts beweegt. De ontwikkeling ervan is onvermijdelijk en maakt het tot een unieke en uitzonderlijke plaats.

Een geschiedenis van meer dan 4000 jaar

De natuur heeft verschillende millennia nodig gehad om deze immense zandbank te vormen die het resultaat is van de erosie van bergketens (Centraal Massief, Pyreneeën). Het zand, dat door de rivieren naar zee wordt getransporteerd, wordt meegevoerd door de golven die het op de stranden afzetten. De wind van de zee blaast het weg en voert het mee landinwaarts.

Door obstakels, zoals de begroeiing en het aangrenzende bos van de Landes de Gascogne, kan het zand zich ophopen en een duin vormen.

De geschiedenis ervan kan worden nagegaan door te kijken naar de opeenvolging van verschillende zandlagen en de zwarte lagen - die vooral in de winter te zien zijn - die oude bosgronden zijn.

Een uitzonderlijk behouden plaats

Een uitzonderlijk behouden plaats

De schoonheid van het duin heeft het snel tot een begeerde ruimte gemaakt, bedreigd door de verstedelijking van de kustlijn.

Het duin en het aangrenzende bos, dat in 1994 werd geklasseerd en beschermd door de wet van 1930 op de natuurmonumenten en -locaties, dat wil zeggen meer dan 6800 hectare, zijn vandaag twee monumenten van de Grote Landschappen zoals de kliffen van Etretat aan de Albasten Kust.

De Arguin Bank

Dit natuurreservaat, een toevluchtsoord voor vele zeevogels, ziet eruit als een onbewoond eiland met zijn bleke zand en heldere water. Deze zandbank is de grootste van de kustlijn van de Gironde en strekt zich bij eb uit over 4 km lengte en 2 km breedte. Alleen bereikbaar per boot, aan de voet van het duin kunt u een pendeldienst nemen.

Bezoeken

  • Rondleidingen: elke zondag in het seizoen om 10 uur (1 uur)
  • Wandeling bij zonsondergang: elke woensdagavond in het seizoen om 19.30 uur
  • Begeleide wandelingen van de duin naar de Banc d'Arguin: elke woensdag in het seizoen om 9.30 uur
Op dit moment :
Frais de dossier offerts

Les frais de dossier vous seront offerts pour toute réservation d'un séjour hors saison (hors juillet / août.

Volg ons :